Olej z pestek malin, zimnotłoczony, nierafinowany

Zimnotłoczony, nierafinowany olej z pestek malin to naturalny i luksusowy kosmetyk do każdego rodzaju cery, w szczególności suchej, wrażliwej, trądzikowej i dojrzałej. Doskonale nadaje się on również do pielęgnacji okolic oczu. Wyróżnia się wyjątkowo silnym filtrem przeciwsłonecznym o faktorze UV B 28-50 (UV A ok 8). Nie dopuszcza do powstawania przebarwień.

 

  • POPAWIA KOLORYT
  • CHRONI PRZED UV
  • 30 ml

nietestowany na zwierzetach

29,00 

Olej z pestek malin – właściwości

Olej z nasion malin zawiera w kwas linolowy oraz alfa-linolenowy, które są niezbędne do syntezy kwasów Omega 6 przez ludzki organizm. Zapewnia on doskonałe nawilżenie, przywracając warstwę hydrolipidową i jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Działa przeciwzapalnie, zmniejszając swędzenie, suchość i podrażnienia skóry, takie jak łuszczyca czy egzema. Olej z nasion malin jest bogaty w kwas oleinowy, który zmiękcza włókna włosów przed ostrymi uszkodzeniami, nadając połysk matowym włosom. Wzmacnia cebulki włosów, aby zminimalizować wypadanie włosów.

Powody, dla których warto stosować olej malinowy

Olej z pestek malin pochłania promienie UV oraz działa przeciwzapalnie. Dzięki wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego (najwyższa w oleju z pestek owoców) i fitosteroli jest niezwykle pomocny przy egzemie i łuszczycy. W składzie oleju znajdziemy również dużą ilość naturalnej witaminy E – przeciwutleniacze w pielęgnacji skóry są ważne, aby zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym, które mogą prowadzić do przedwczesnego starzenia się skóry i raka skóry.
Bardzo wysoki poziom fitosteroli pomagają w zmniejszeniu utraty wody,  a tym samym pomagają utrzymać odpowiednie nawilżenie skóry. Fitosterole naprawiają uszkodzoną przez czynniki środowiskowe skórę, w tym także uszkodzenia słoneczne.

Czy warto stosować olej z pestek malin na twarz?

Olej z pestek malin jest bogaty w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), przede wszystkim kwas linolowy i linolenowy. Zawiera bardzo wysoki poziom tokoferoli (witamina E), które działają jako przeciwutleniacze oraz karotenoidów (witamina A). Ze względu na swój skład olej z pestek malin posiada doskonałe właściwości przeciwzapalne, co czyni go miłym dodatkiem do kosmetyków do twarzy, ust i tych przeciwsłonecznych.

Olej z pestek malin stanowi dobry dodatek do produktów z filtrem przeciwsłonecznym, ze względu na jego właściwości ochrony przeciwsłonecznej, a także właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i nawilżające. Jest również popularnym dodatkiem do produktów przeciwstarzeniowych.

Działanie oleju z pestek malin

  • Dostarcza skórze cennych składników odżywczych i witamin.
  • Nawilża, koi i lekko natłuszcza.
  • Uszczelnia barierę lipidową skóry.
  • Reguluje pracę gruczołów łojowych.
  • Odblokowuje pory oraz redukuje zaskórniki.
  • Działa antyoksydacyjnie – chroni przed działaniem wolnych rodników.
  • Chroni skórę przed promieniowaniem UV.
  • Spowalnia proces starzenia się skóry i działa przeciwzmarszczkowo.
  • Wygładza i poprawia elastyczność skóry.
  • Przyspiesza regenerację skóry po opalaniu i poparzeniach.
  • Ułatwia regenerację skóry.
  • Skutecznie pielęgnuje skórę przy łuszczycy, egzemie i AZS.
  • Pielęgnuje i chroni skórę dzieci.

 Składniki aktywne i stosowanie

  • Olej z nasion malin – 100%, nierafinowany
  • 1-2 raz dziennie na oczyszczoną twarz nałożyć 3-5 kropel. Można stosować na serum intensywnie nawilżające RÓŻA

Olejek z pestek malin wchłania się w skórę ze średnią szybkością i jest lekkim, suchym, cienkim i długim olejem, który może pozostawiać lekko tłuste, jedwabiste odczucie na skórze. Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Skład

Ingredients: Rubus Idaeus Seed Oil.

Pojemność

30 ml