Rok po roku ekscytujemy się, gdy zaczynają kwitnąć magnolie. Delikatne i różowe płatki powinny nie tylko kojarzyć nam się z wiosną, lecz również z ich dobroczynnym działaniem na skórę.

Skąd pochodzi magnolia?

Magnolia, którą stosuję w kosmetykach naturalnych pochodzi z kory lub pąków kwiatowych Magnolia Officinalis. To małe drzewo pochodzi z Azji, gdzie przez tysiące lat było używane jako roślina lecznicza wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej i do dziś jest cenione ze względu na właściwości kojące skórę. Mówi się, że łagodzi swędzenie, powamaga w walce z trądzikiem i obrzękiem. Co więcej, Chińczycy wykorzystują magnolię również w kuchni!

magnolia, ekstakt magnolii, krem pod oczy biosoma

Magiczny składnik przeciezapalny

Wraz z wiekiem nasz układ odpornościowy powoli staje się mniej skuteczny, a powstające stany zapalne, co jest zjawiskiem naturalnym, nasilają się. Zapalenie to ważny proces, przez który przechodzi nasz organizm, kiedy musi zwalczyć infekcję lub naprawić uszkodzoną tkankę. Jednak ta sytuacja przyczynia się do procesu starzenia.

Jakie korzyści ma ekstakt z magnolii?


Zapalenie ma negatywne skutki, ponieważ jest związane ze stałą produkcją wolnych rodników w skórze. Wiadomo, że odgrywają ważną rolę w powstawaniu zmarszczek, mniejszych drobnych linii, obwisłej skóry, plamistości i zaczerwienienia skóry.

Tutaj z pomocą przychodzi nam wyciąg z kory magnolii! Znany jako ziołowy środek na stagnację qi (energii), przy zaburzeniach trawiennych, lękach i chorobach alergicznych może również pomóc zapobiegać utracie elastyczności skóry i zmniejszać jej zaczerwienienia.

Wpływ ekstraktu z magnolii na skórę

W zależności od tego, czy ekstrakt pochodzi z kory, czy z pąków kwiatowych, może działać przeciwzapalnie, łagodząco lub przeciwutleniająco na skórę. Zminimalizowane zostaje zaczerwienienie i spowolnione starzenie się skóry spowodowane przewlekłym mikrozapaleniem dojrzałych typów skóry. Resztę załatwia zawartość przeciwutleniaczy. Dlatego ekstrakty z magnolii są wspaniałym składnikiem formuł produktów przeciwstarzeniowych.

Ekstrakty z magnolii działają łagodząco na podrażnienia skóry, redukują przebarwienia i plamy starcze, nadając cerze świeży i jednolity koloryt. Dlatego użyłam go jako jednego z kluczowych składników mojego luksusowego kremu pod oczy na noc!

biosoma krem pod oczy opuncja magnolia
biosoma krem pod oczy opuncja magnolia

Okiem biotechnologa

Większość korzystnych działań Magnolii pochodzi od niektórych allilofenoli, takich jak magnolol i honokiol. Magnolii przypisuje się kilka właściwości farmakologicznych: działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i neuroprotekcyjne oraz zdolność do hamowania agregacji płytek krwi. Wśród nowych obiecujących działań należy wymienić działanie przeciwdziałające angiogenezie i pewnym mechanizmom nowotworowym.

Bioaktywne składniki Magnolii (przede wszystkim honokiol) cieszą się dużym zainteresowaniem: społeczność naukowa bada korzystne działanie na lęk, depresję i leczenie stresu. Wśród udokumentowanych właściwości naukowych szczególną uwagę zwraca się na właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i hepatoprotekcyjne.

Dzięki właściwościom antybakteryjnym Magnolii, wyciąg z kory coraz częściej ma użyteczne zastosowania kosmetyczne zarówno jako nowy organiczny lub naturalny środek konserwujący, jak i jako składnik aktywny o właściwościach antyseptycznych i dermohigienicznych, przydatny w zapobieganiu infekcjom skóry. Magnolia officinalis mogłaby stanowić alternatywny środek konserwujący w kosmetykach do pielęgnacji skóry oraz składnik funkcjonalny, który jest dwukrotnie cenniejszy i bardziej użyteczny.

Zapraszam Cię na pozostałe moje wpisy!