14%

Hydrolat lawendowy

Hydrolat lawendowy dzięki zawartości olejków eterycznych szczególnie zalecany jest jako składnik kosmetyków o działaniu antyseptycznym, idealny także dla skóry wrażliwej i podrażnionej. Działa lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, wspomaga gojenie drobnych ran. Dzięki zawartości fenoli działa także przeciwstarzeniowo (antyoksydacyjnie), fotoochronnie. Używany jest jako składnik produktów kosmetycznych przeznaczonych do włosów farbowanych, powodując dłuższe utrzymanie się barwnika we włosach.

  • TONIK DO TWARZY, CIAŁA I WŁOSÓW
  • PRZYWRACA NATURALNE pH SKÓRY
  • 100 ml
nietestowany na zwierzetach
(1 opinia klienta)

24,00 

Kwiaty lawendy

Kwiaty lawendy (Lavandula Angustifolia Flower) kojarzą się z spokojem. Od czasów starożytnych uważano je za odpowiedź natury na wdzięk i piękno. Jeśli ostatnio Twoja skóra była wyjątkowo matowa, Lawenda może działać jak magia! W celach leczniczych zbiera się całe kwiatostany tuż przed rozkwitnięciem i zaraz suszy w temperaturze nie wyższej niż 35 st. C.

Właściwości lecznicze lawendy

Roślina zawiera związki garbnikowe, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne i oczywiście olejek eteryczny. Kwiaty i olejek pobudzają wydzielanie żółci, a także usprawniają jej przepływ przez drogi żółciowe. Działają moczopędnie i napotnie. Olejek lawendowy wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, zmniejszając napięcie nerwowe, znosi uczucie niepokoju oraz ułatwia zasypianie. Olejek ten działa na szczepy bakteryjne oporne na antybiotyki.

Hydrolat lawendowy – co to jest?

Hydrolat lawendowy powstaje podczas destylacji parowej słynnych kwiatów lawendy i może tchnąć nowe życie w Twoją skórę. Zawarte są w nim rozpuszczone olejki eteryczne, których dobroczynne właściwości w krótki czasie poczujemy.

Hydrolat lawendowy – działanie na skórę

Czy Twoja skóra często wygląda na podrażnioną, wyczerpaną i zmęczoną? Wszystkie codzienne stresory, z którymi się stykamy, odbijają się na zdrowiu naszej skóry. Wiadomo, że woda lawendowa koi i odpręża skórę, zapewniając jej natychmiastową poprawę.

Jak już wspomniałam, lawenda pomaga w rozluźnieniu, oczyszczeniu i gojeniu skóry. Korzyści płynące z hydrolatu lawendowego w połączeniu z jego ziołowym zapachem to uczta dla twojego umysłu i ciała!

Poprawa naturalnego nawilżenia skóry

Woda lawendowa wspomaga produkcję kolagenu i przyspiesza proces gojenia się skóry. Witamina A korzystnie wpływa również na skórę, zmniejszając liczbę wyprysków i wzmacniając jej układ odpornościowy. Badania wykazały, że lawenda ma wysoką zawartość witaminy A. Dlatego poprawia zdolność zatrzymywania wilgoci przez skórę. Dzięki temu woda z kwiatów lawendy doskonale nadaje się do skóry wrażliwej, dojrzałej i suchej.

Redukcja blizn i przebarwień

Badania wykazały, że hydrolat lawendowy zmniejsza widoczność blizn, ponieważ może regenerować uszkodzone komórki skóry. Zapobiega on powstawaniu blizn, ponieważ wspomaga wzrost komórek i tkanek. Może również zapobiegać tworzeniu się bakterii, które powodują wypryski i chroni skórę.

Działanie anti ageing

Woda lawendowa jest bogata w przeciwutleniacze. Ponadto obecność innych fitoskładników sprawia, że ​​jest to doskonały produkt, który przeciwstawia się starzeniu, a tym samym daje korzyści przeciwstarzeniowe. Ponieważ woda lawendowa działa również jak tonik, ujędrnia twarz, zwęża pory i spłyca zmarszczki. Oczyszcza toksyny i eliminuje wolne rodniki, zapewniając gładką i młodo wyglądającą cerę. Może również przywracać skórze elastyczność przy codziennym stosowaniu.

 

Hydrolat lawendowy – właściwości

  • działanie antyseptyczne
  • właściwości ściągające, uśmierzające, przeciwpodrażnieniowe
  • reguluje pracę gruczołów łojowych
  • działanie antyoksydacyjne, polecany dla cery suchej i dojrzałej

Sposób użycia

Rozpylić wodę atomizerem na oczyszczonej twarzy, ciele i włosach. Stosować na skórę przed nałożeniem olejku lub kremu.
Można wykonać kompres – gazik nasączony hydrolatem przykładać w okolicach oczu, powiek, na skórze wyjątkowo szarej i zmęczonej.

Postać: Lekko żółty płyn, o charakterystycznym zapachu z nutą kwiatową – lawendową. Możliwy naturalny osad.

Skład

INCI: Lavandula Angustifolia Flower Water, Phenoxyethanol.

pH 5,4-7,1

Pojemność: 100 ml

1 opinia dla Hydrolat lawendowy

  1. konrad

    Cudowny

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.